Taaislijmziekte is een ongeneeslijke ziekte. Het zorgt ervoor dat het slijm in het hele lichaam te taai is. Daardoor kunnen bepaalde organen, zoals de alvleesklier, voortplantingsorganen en longen niet goed werken. De ziekte wordt veroorzaakt door een fout in een gen. U kunt door de ziekte klachten krijgen in het hele lichaam. Dit komt doordat het eiwit wat niet goed werkt bij taaislijmziekte in heel veel organen en verschillende plekken van het lichaam zit.
De ziekte is niet te genezen, maar er bestaan veel medicijnen die klachten kunnen verminderen. De gemiddelde levensverwachting is ongeveer 50 jaar. Vaak overlijden mensen met taaislijmziekte doordat de longen niet goed meer werken.
Klachten die ontstaan bij taaislijmziekte verschillen per persoon, maar vaak ontstaan er klachten in de longen en spijsverteringsorganen. Zo kunt u bij taaislijmziekte last krijgen van de volgende klachten:
- Veel en vaak moeten hoesten.
- Ontstekingen in de keel, neus of longen.
- Moeite met ademhalen en een versnelde ademhaling.
- Weinig eetlust.
- Vettige en stinkende poep.
- Buikpijn.
- Slecht werkende lever.
- IJzertekort.
- Maag- en darmproblemen.
Het is belangrijk dat taaislijmziekte vroeg wordt ontdekt, zodat er gelijk een behandeling gestart kan worden. Er zijn veel verschillende soorten medicijnen beschikbaar. Daarnaast moet u rekening houden met de volgende aanpassingen:
- Een aangepast dieet. U heeft vaak minder of geen enzymen in de alvleesklier. Hierdoor kunt u problemen krijgen met de opname van voedingsstoffen en het verteren van voeding. Daarom is het nodig om een energierijk dieet te volgen. U heeft dan meer kilocalorieën nodig dan de normale aanbevolen hoeveelheid.
- Daarnaast is bewegen belangrijk bij taaislijmziekte. Lichamelijke beweging verhoogt de weerstand en houdt de conditie van organen en spieren goed. Dit zorgt ervoor dat luchtweginfecties worden voorkomen en het maakt vastzittend slijm ophoesten makkelijker.
Neem contact op met uw huisarts als taaislijmziekte voorkomt in de familie of als u zelf taaislijmziekte heeft. De huisarts kan met u verschillende opties bespreken. Zo nodig wordt u doorverwezen naar een erfelijkheidsarts.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start